E shtunë, Shtator 30

Apple s’është më kompania më e vlefshme në botë

Rënia e çmimeve në tregjet e aksioneve që nga fillimi i luftës në Ukrainë ka hedhur poshtë renditjen e 100 kompanive më të vlefshme të listuara. Gjigandi saudit i naftës Saudi Aramco e kaloi Apple në vendin e dytë në gjysmën e parë të vitit, sipas një studimi nga firma e auditimit dhe konsulencës EY.

Turbulencat në bursa goditën rëndë grupet e teknologjisë, ndërsa kompanitë e energjisë përjetuan një rilindje. Për herë të parë që nga fillimi i sondazhit të EY në 2006, korporatat gjermane nuk janë më në top 100.

Me një vlerë tregu prej 2.3 trilion dollarë (rreth 2.2 trilion euro) që nga 30 qershori 2022, Saudi Aramco ishte kompania më e shtrenjtë në botë. Gjiganti i teknologjisë Apple, i cili kryesoi 100-shen më të mirë në fund të vitit 2021, doli i dyti me 2.2 trilion dollarë.

Vetëm kapitalizimi i tregut – pra vlera e aksioneve të tregtuara në bursë – e 100 kompanive më të shtrenjta ra me 17 për qind ose 6.1 trilion dollarë në rreth 29.8 trilion dollarë gjatë gjashtë muajve të parë. Vlera e tregut të aksioneve të grupeve teknologjike të favorizuara prej kohësh ra me 28 për qind në krahasim me fundin e 2021. Duke e përmbysur trendin, kompanitë e naftës dhe gazit në mesin e 100 më të mirave rritën vlerën e tyre në bursë me 19 për qind.

“Kohët e fundit, investitorët janë fokusuar më shumë te përfitimi sesa te rritja”, shpjegoi Henrik Ahlers, CEO i EY Gjermani.

Sipas informacioneve, korporatat amerikane vazhdojnë të dominojnë renditjen. Që nga data e raportimit, 10 më të mirët përfshinin Microsoft, kompaninë mëmë Google Alphabet, Amazon, Tesla, kompaninë investuese Berkshire Hathaway, siguruesin shëndetësor Unitedhealth, grupin farmaceutik dhe të mallrave të konsumit Johnson & Johnson dhe grupin Facebook Meta.

Kompania më e vlefshme evropiane në fund të gjysmës së parë të vitit ishte kompania zvicerane e ushqimit Nestlé në vendin e 20. /Nacionale/