E diel, Shtator 24

Bujqësi

A do të dështojë sivjet prodhimtaria e grurit në Kosovë?

A do të dështojë sivjet prodhimtaria e grurit në Kosovë?

Bujqësi, Ekonomi
Moti, të reshurat e shumta në radhë të parë, është përcaktuesi qenësor që do të ndikojë në rendimentet e të gjitha drithërave që kanë kultivuar sivjet bujqit e vendit, e sidomos ndikim të madh moti do të ketë te pritshmëritë e sasisë së grurit. Çka thonë ekspertët? Ka shumë gjasë që sivjet të dështojnë në përmasa të ndjeshme parashikimet për prodhimtarinë e grurit në Kosovë. Të gjitha parakushtet për të qenë një verë me më pak bereqet në agrarin e vendit, dhe për t’u mos u arritur sivjet edhe rendimentet e rëndomta, ato që në arat e bujqëve kosovarë (3,500 deri në 4, 000 e 4,500 kilogramë për një hektarë) në këto vitet e fundit janë arritur në të shumtën e viteve, e kanë përcjellë në të shumtën e kohës procesin e rritjës së së kulturave të drithërave. Moti, në radhë të parë ishte përca...