E premte, Qershor 2

Ekonomi

Kam arritur moshën e pensionimit, si do t’i tërheq kursimet pensionale me këste?

Kam arritur moshën e pensionimit, si do t’i tërheq kursimet pensionale me këste?

Ekonomi, Më të lexuarat
Tek tërheqja në faza, aranzhimi i pagesës bëhet sipas dy proporcioneve: 20%/80% – ku 20% është pagesë e përnjëhershme dhe 80% është pagesë në faza mujore, ose 0%/100% ku i gjithë bilanci tërhiqet në faza. Tek tërheqja në faza, pagesa është mujore, me minimum €200 dhe maksimumi 1% e bilancit të kursimeve në ditën e aprovimit të aplikacionit. Lartësia e pagesave mujore rishikohet në baza të rregullta, propozohet nga Bordi Drejtues dhe miratohet nga Banka Qendrore e Kosovës. https://07press.com/valon-syla-u-con-selam-kercenuesve-keni-24-ore-afat-mi-fshi-mesazhet/
Bëhet ekzekutimi i pagesës për 500 punëtorët e parë të angazhuar përmes ‘Super Puna’

Bëhet ekzekutimi i pagesës për 500 punëtorët e parë të angazhuar përmes ‘Super Puna’

Ekonomi, Më të lexuarat
Është bërë ekzekutimi i pagesës për 500 punëtorët e parë të angazhuar përmes “Super Puna” për muajin shkurt. Sipas njoftimit të Ministrisë së Financave, bizneset që angazhojnë punëtorë përmes kësaj platforme duhet të kalojnë disa verifikime. “Super Puna njofton që është bërë ekzekutimi i pagesës për 500 punëtorët e parë të angazhuar përmes Super Puna gjatë muajit shkurt”, thuhet në njoftim. “Bizneset që angazhojnë punëtorë përmes Super Puna duhet të kalojnë verifikimet si në vijim: Të deklarojnë punëtorët e angazhuar në Administratën Tatimore të Kosovës (ATK); Të deklarojnë punëtorët në ATK me pagë të njëjtë apo më të lartë sesa në shpalljen në Super Puna; dhe Të mos kenë obligime tatimore të papaguara ndaj ATK-së”, vijon MF-ja. ...
Vetëm gjatë shkurtit, Diaspora dërgoi në Kosovë mbi 84 milionë euro

Vetëm gjatë shkurtit, Diaspora dërgoi në Kosovë mbi 84 milionë euro

Ekonomi, Më të lexuarat
Gjatë muajit shkurt, Kosova ka pranuar 84.3 milionë euro remitenca nga diaspora. Parashikimet e Bankës qendrore janë që gjatë këtij viti të ketë rritje të remitencave për 6.7%. Njohësit e ekonomisë thonë se qeveria duhet të hartojë politika zhvillimore, në mënyrë që dërgesat të mos shkojnë vetëm në konsum. Në kohën kur qytetarët po përballen me ngritje të çmimeve, ndihmat financiare nga mërgimtarët po vlerësohen si shumë të domosdoshme. Vetëm në shkurt të këtij viti sipas të dhënave të Bankës Qendrore të Kosovës, vendi ka pranuar 84.3 milionë euro remitenca. Derisa sipas BQK-së, parashikimet janë që gjatë këtij viti të ketë rritje të remitencave për 6,7 %, e që i bie 7 % më shumë se vitin e kaluar, e 11% më pak se gjatë 2021-tës. “Remitencat gjatë vitit 2022 shënuan rritje p...
Ka tre miIiardë doIIarë pasuri: Ky është shqiptari më i pasur në botë

Ka tre miIiardë doIIarë pasuri: Ky është shqiptari më i pasur në botë

Ekonomi, Më të lexuarat
Pasuria e tij është më shumë se tre miliardë dollarë, ndërsa numëron biznese të suksesshme në 39 shtete të botë. Nazif Destani është vëllai i aktorit të njohur Blerim Destani. Pasuria e tij i kalon tre miliardë dollarë dhe ai konsiderohet si shqiptari më i pasur në botë, Nazifi nuk është person publik, pasi është shumë i rezervuar me kamerat. Babai i tij është Lazim Destani dhe është president i “Ecolog International”, që gjithashtu ka në pronësi klubin e futbollit Shkëndija nga Tetova, e cila edhe aktualisht eshte kampione e Maqedonise. Nazif Destani është biznesmen i suksesshëm, që numëron biznese të suksesshme në 39 shtete të botës./mapo.al
Kjo është vlera milionëshe e parave të humbura në Trust

Kjo është vlera milionëshe e parave të humbura në Trust

Ekonomi, Kombëtare, Lajme
Zëvendësdrejtori i Fondit të Kursimeve Pensionale të Kosovës – Trusti, Agron Krasniqi, ka treguar se sa ishin humbjet e këtij institucioni gjatë vitit 2022. Sipas tij, gjatë gjithë historisë së këtij institucioni janë vetëm tre vite me humbje, ndërsa gjatë 20 viteve të tjera, ka thënë ai, Trusti ka pasur vetëm bilanc pozitiv. Zëvendësdrejtori i Trustit tregon se rëniet në tregjet financiare kanë nisur menjëherë pas nisjes së luftës në Ukranië dhe si rrjedhojë viti 2022 është mbyllur me minus 118 milionë euro. Ai këtë periudhë e cilëson normale për shkak të lëvizjes së tregjeve dhe e krahason me vitin paraprak kur fitimet ishin mbi 227 milionë euro. “Pra viti 2022 është viti ku është diskutuar më së shumti dhe ka pasur lajme bombastike se është dalë me humbje, kjo humbje për të ...
Bie importi nga Serbia, bizneset manipulojnë me flamujt e origjinës së produkteve

Bie importi nga Serbia, bizneset manipulojnë me flamujt e origjinës së produkteve

Ekonomi
Qytetarë të shumtë po vazhdojnë të bojkotojnë produktet e prodhuara në Serbi, si rrjedhojë edhe bizneset kanë filluar të importojnë më pak produkte të tilla. Mirëpo, duke e parë bojkotin që po ju bëhet shumë produkteve të prodhuara në Serbi, thuhet se disa nga bizneset po manipulojnë me flamujt e origjinës së produkteve, shkruan Kanal10. Raftet i ka të mbushura me produkte të prodhuara në Serbi. Por jo për shkak të interesimit të konsumatorëve për t’i blerë ato, por për shkak se të njëjtat po bojkotohen. E si rrjedhojë, menaxherja e marketit, Natyra Reka-Ibrahimi, ka thënë se edhe vet kanë filluar që të reduktojnë produktet e prodhuara në Serbi. Kjo pasi që edhe interesimi i qytetarëve për t’i blerë ato ka rënë. Produktet e prodhuara në shtetin serb, po i bojkoton edhe B...
ATK lanson edhe një shërbim të ri elektronik për tatimpaguesit – Formularin DI

ATK lanson edhe një shërbim të ri elektronik për tatimpaguesit – Formularin DI

Ekonomi
Administrata Tatimore e Kosovës (ATK) ka njoftuar të gjithë tatimpaguesit se tashmë ka lansuar shërbimin më të ri elektronik për ta – Formularin DI. Nga data 1 janar 2023 do të hyjë në funksion ky shërbim i ri elektronik, ku përmes Sistemit Elektronik EDI, do të mundësohet deklarimi i Tatimit në të Ardhura Personale për Individ, kurse përmes Formularit të Ri – Formularit DI, do të mundësohet deklarimi vjetor dhe pagesa për Tatimin në të Ardhurat Personale për Individ. Sipas ATK-së, deklarimi i Tatimit në të Ardhura Personale përmes formularit “DI-FORMULARI I DEKLARIMIT VJETOR DHE PAGESËS PËR TATIMIN NË TË ARDHURAT PERSONALE PËR INDIVID” kërkohet të bëhet nga secili individ i cili realizon të ardhura për të cilat nuk i është mbajtur tatimi në burim nga paguesi i tyre, përveç individëv...
2022-ta, viti i shpërthimit të egër të çmimeve dhe inflacionit dyshifror

2022-ta, viti i shpërthimit të egër të çmimeve dhe inflacionit dyshifror

Ekonomi
Nuk pati ditë të vetme më 2022-tën, praktikisht që nuk pati ngritje çmimesh, shumica sosh të egra, abuzive dhe jashtë çdo logjike të tregut. Edhe ditëve të fundit në Kosovë, pikërisht në prag të festave të fundvitit, sërish vazhdoi ngritja e madhe e çmimeve të shumë produkteve, e sidomos të prodhimeve bazike ushqimore, që kanë ndikim dukshëm në ç’ekuilibrimin evident të gjendjes sociale te shumica e kosovarëve të varfër. Çmimet në Kosovë, më 2022, praktikisht kanë vazhduar të ngriten hovshëm dhe përditë. Tregtarët kosovarë, sidomos ata të pandërgjegjshmit nuk rreshtën së ngrituri çmimet, sidomos të produkteve bazë ushqimore, dhe të cilat kanë ndikim të qenësishëm në mirëqenien e kosovarëve. Për ta, për tregtarët e pandershëm dhe të prirur për të shfrytëzuar situatat kaotike, janë thu...
Në cilin vend të BE-së paguhen punëtorët më shumë?

Në cilin vend të BE-së paguhen punëtorët më shumë?

Ekonomi
Kriza e kostos së jetesës po bën që shumë vende në Europë të përballen me vështirësi të ndryshme. Lufta e Vladimir Putinit kundër Ukrainës dhe kriza energjetike që erdhi si pasojë e kësaj lufte, kanë sjellë rritje të konsiderueshme të çmimeve, me inflacionin në Bashkimin Europian (BE) i cili ka arritur shifrën vjetore prej 11.1% në muajin nëntor. Disa vende të BE-së po përjetojnë një inflacion më të lartë se 20%, me normën që shkon deri në 23.1% në Hungari, 21.7% në Letoni dhe 21.4% në Lituani dhe Estoni. Normat vjetore më të ulëta të inflacionit u regjistruan në Spanjë (6.7%), Francë (7.1%) dhe Maltë (7.2%). Mbretëria e Bashkuar aktualisht ka një normë inflacioni prej 10.7%, krahasuar me nivelin 11.1% të tetorit, i cili shënoi shifrën më të lartë që nga tetori i vitit 1981. ...
Keqkuptime për shtesën prej 100 eurosh, disa studentë ankohen që s’i kanë marrë ende

Keqkuptime për shtesën prej 100 eurosh, disa studentë ankohen që s’i kanë marrë ende

Ekonomi
Një pjesë e pensionistëve kanë keqkuptuar vendimin e Qeverisë së Kosovës për t’ua ndarë nga 100 euro për muajin tetor. Ata kanë pritur që nga 100 euro do t’i marrin edhe për dy muaj tjerë. Ndërkohë, edhe disa studentë janë ankuar se ende s’i kanë marrë shtesat e premtuara, ani pse Ministri Murati tha para tri ditësh se paratë u kanë dalë në xhirollogari. Në fund të shtatorit të këtij viti, Kryeministri Albin Kurti dhe Ministri i Financave, Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati, dolën në konferencë të përbashkët për të prezantuar masa të reja në kuadër të Pakos Ekonomike për përballje me inflacionin. Me këto masa përfshihej subvencionimi i faturës së energjisë elektrike për ata që kursejnë rrymën, subvencionim prej 50 për qind të rritjes së pagës për punëtorët e sektorit privat që mar...