Lajmi i mirë: Nga kjo datë Zvicra pranon punëtorë nga vendet jashtë BE’së

 Lajmi i mirë: Nga kjo datë Zvicra pranon punëtorë nga vendet jashtë BE’së

Ka pasur hapa të ndryshëm lehtësues në Zvicër që nga 11 maji. Në një hap të mëtejshëm, Këshilli Federal do të heqë kufizimet që lidhen në pranimin e punëtorëve nga vendet e treta – d.m.th vendet jashtë BE dhe EFTA – që nga 6 korriku 2020, shkruajnë mediat zvicerane.

Aplikimet nga shtetasit e vendeve të treta që nuk janë të punësuar me fitime – për shembull pensionistët – gjithashtu duhet të përpunohen përsëri nga kantonet nga kjo datë në përputhje me kriteret e zakonshme. Sidoqoftë, shtetasit e vendeve të treta nuk do të jenë në gjendje të udhëtojnë për në Zvicër për pushime: Hyrja për qëndrime më të ulët se 90 ditë pa leje do të vazhdojë të lejohet vetëm në raste të domosdoshme ekstreme, përcjell tutje albinfo.ch.

Kufizimet e hyrjes në kufij për të gjitha vendet e Shengenit u hoqën më 15 qershor të vitit 2020. Që atëherë, kufijtë e brendshëm midis vendeve të Shengenit dhe Zvicrës janë hapur përsëri pa kontrolle. Për më tepër, që nga 15 qershori i vitit 2020, të gjitha vendet e BE/EFTA dhe Mbretëria e Bashkuar gjithashtu janë rikthyer në lirinë e plotë të lëvizjes për njerëzit.

Duke marrë parasysh zhvillimet më të fundit të pandemisë, Këshilli Federal do të heqë kufizimet në pranimin e punëtorëve nga vendet e treta nga data 6 korrik.

Kjo ka për qëllim, veç të tjerash, për të mundësuar leje për punësim në sektorin e turizmit apo kulturës, apo edhe në bujqësi.

Gjithashtu më 6 korrik 2020, kufizimet e qëndrimeve më të gjata se 90 ditë për shtetasit e vendeve të treta të papuna – p.sh. pensionistët – do të hiqen. Nga 6 korriku, kantonet do të përpunojnë përsëri aplikime të tilla brenda kornizës së dispozitave të zakonshme për ligjin e imigracionit.

Bazuar në Aktin Epidemik dhe në varësi të zhvillimit pandemik në vendet e treta individuale, masat sanitare kufitare vazhdojnë të jenë për të gjithë njerëzit që hyjnë në Zvicër nga këto vende, përcjell tutje albinfo.ch.

Hyrja e shtetasve të vendeve të treta për qëndrime të shkurtra më pak se 90 ditë – për shembull për pushime, trajnime afatshkurtra, trajtim mjekësor ose takime biznesi jo urgjente – mbetet e përjashtuar nga lehtësimi. Si më parë, udhëtime të tilla aktualisht lejohen vetëm në raste ekstreme. Zvicra synon të heqë këto kufizime të fundit të hyrjes në koordinim me vendet e tjera të Shengenit nëse është e mundur.

LAJME TË TJERA