Më ngjitës dhe më i rrezikshëm, zbulohet një variant i ri i Covid-19

 Më ngjitës dhe më i rrezikshëm, zbulohet një variant i ri i Covid-19

Dy studime që do të dalin së shpejti ngrenë shqetësime në lidhje me një variant të ri të koronavirusit që shkencëtarët kanë mbajtur nën vëzhgim në Kaliforni.

Ata lënë të kuptohet se varianti mund të jetë jo vetëm më ngjitës, por gjithashtu mund të shkaktojë sëmundje më të rëndë. Kërkimi është në fazat e tij shumë të hershme, nuk është botuar ose vlerësuar nga kolegët dhe ka nevojë për më shumë punë, theksojnë studiuesit.

Një ekip në Universitetin e Kalifornisë, San Francisco, testoi mostrat e virusit nga shpërthimet e fundit në të gjithë Kaliforninë dhe zbuloi se po bëhej shumë më e zakonshme.

Ky variant, të cilin ekipi e quan B.1.427 / B.1.429, ka një model tjetër të mutacioneve sesa variantet e parë për herë të parë në Mbretërinë e Bashkuar, të quajtur B.1.1.7 dhe në Afrikën e Jugut, të quajtur B.1.351. Një mutacion, i quajtur L452R, ndikon në proteinën kulmore të virusit, e cila është pjesa që bashkohet me qelizat që infekton virusi.

“Një mutacion specifik, mutacioni L452R, në domenin lidhës të receptorëve të proteinës spike mund të lejojë që virusi të vendoset në mënyrë më efikase në qeliza. Të dhënat tona tregojnë se ky është me gjasë mutacioni kryesor që e bën këtë variant më infektues, “i tha CNN Dr. Charles Chiu, drejtor i asociuar i laboratorit mikrobiologjik klinik në UCSF, i cili drejtoi një nga studimet. Dhe ata gjetën disa prova se është më e rrezikshme.

“Në këtë studim, ne vërejtëm rritjen e ashpërsisë së sëmundjes së lidhur me infeksionin B.1.427 / B.1.429, duke përfshirë rrezikun e rritur të kërkesës së lartë për oksigjen,” thuhet në studim.

Chiu tha se duhet të përcaktohet si një variant shqetësues dhe duhet të bëhet një përparësi për studimin.

LAJME TË TJERA