Paralajmërimi i ekspertëve: Gjysmë milion peshkaqenë mund të vriten për vaksinën anti-Covid

 Paralajmërimi i ekspertëve: Gjysmë milion peshkaqenë mund të vriten për vaksinën anti-Covid

Gjysmë milion peshkaqenë mund të vriten për vajin e tyre natyror për të prodhuar vaksina të koronavirusit, sipas një grupi ambientalistëve, transmeton Gazeta Metro.

Një përbërës i përdorur në disa kandidatë për vaksina COVID-19 është squalene, një vaj natyral i bërë në mëlçinë e peshkaqenëve.

Squalene aktualisht përdoret si ndihmës në mjekësi – një përbërës që rrit efektivitetin e një vaksine duke krijuar një përgjigje më të fortë imune.

Kompania farmaceutike britanike GlaxoSmithKline aktualisht përdor squalenin e peshkaqenit në vaksinat e gripit.

Kompania tha se do të prodhonte një miliard doza të këtij ndihmësi për përdorim të mundshëm në vaksinat e koronavirusit në maj.

Rreth 3,000 peshkaqenë nevojiten për të nxjerrë një ton squalenë.

Aleatët e Shark, një grup me bazë në Kaliforni, sugjeron që nëse popullata e botës do të merrte një dozë të vaksinës COVID-19 që përmban vajin e mëlçisë, rreth 250,000 peshkaqenë do të duhet të theren, varësisht nga sasia e squalenës së përdorur.
Nëse duhen dy doza për të imunizuar popullsinë globale, e cila ka të ngjarë sipas studiuesve, kjo do të rritet në gjysmë milioni.

Për të shmangur kërcënimin e popullatave të peshkaqenëve, shkencëtarët po testojnë një alternativë ndaj squalene – një version sintetik i bërë nga kallami i thartuar i sheqerit.
Stefanie Brendl, themelues dhe drejtor ekzekutiv i Shark Allies, tha: “Vjelja e diçkaje nga një kafshë e egër nuk do të jetë kurrë e qëndrueshme, veçanërisht nëse është një grabitqar i lartë që nuk riprodhohet në një numër të madh.

“Ka kaq shumë të panjohura se sa e madhe dhe sa mund të vazhdojë kjo pandemi, dhe pastaj sa versione të saj duhet të kalojmë, që nëse vazhdojmë të përdorim peshkaqenë, numri i peshkaqenëve të marrë për këtë produkt mund të jetë me të vërtetë i lartë, vit pas viti pas viti.”
Sipas vlerësimeve të bëra nga konservatorët, rreth tre milion peshkaqenë vriten çdo vit për skualenë, e cila përdoret gjithashtu në kozmetikë dhe vaj makinerish.

Ekzistojnë frika se një rritje e papritur e kërkesës për vajin e mëlçisë mund të kërcënojë popullatat dhe të shohë më shumë specie të rrezikohen pasi shumë specie të pasura me squalenë, të tilla si peshkaqeni gulper, janë tashmë të prekshme.

LAJME TË TJERA