Temperaturat globale deri në fund të shekullit do të arrijnë nivele që nuk janë parë në 50 milionë vjet

 Temperaturat globale deri në fund të shekullit do të arrijnë nivele që nuk janë parë në 50 milionë vjet

Ekspertët gjermanë dhe amerikanë analizuan fosilet e imëta në bërthamat e shpuara nga fundi i detit për të rindërtuar historinë klimatike të Tokës që nga koha e dinozaurëve, transmeton lajmi.net.

Gjatë kësaj periudhe 66 milion-vjeçare, planeti ka parë katër gjendje të dallueshme klimatike, të cilat shkencëtarët i kanë quajtur “Shtëpia e nxehtë”, “Shtëpia e ngrohtë”, “Shtëpia e ftohtë” dhe “Shtëpia e akullit”.Çdo shtet karakterizohet nga përqendrime të veçanta të gazrave serë dhe shtrirja e akullit që mund të gjendet i ruajtur në polet e Tokës.

Për pjesën më të madhe të tre milion viteve të fundit, Toka ka qenë në një gjendje ‘akulli’, karakterizohet nga periudha të akullnajave dhe ndër-akullnajore të alternuara.Sidoqoftë, emetimet e gazeve serë dhe aktivitetet e tjera njerëzore tani po e shtyjnë klimën drejt një gjendje “ngrohëse” dhe “serrë”, kanë paralajmëruar ekspertët.

Kushtet e ngrohtësisë u panë për herë të fundit gjatë epokës së Eocenit, e cila përfundoi rreth 34 milion vjet më parë, në të cilën nuk kishte akullnaja polare.

Gjatë kësaj kohe, temperaturat mesatare globale ishin 9–14 ° C më të larta se sa janë në ditët e sotme, transmeton lajmi.net.Global temperatures by the end of the century will reach levels not seen in 50 million years if greenhouse gas emissions are not significantly reduced, a study has warned.

German and US experts analysed cores drilled up from the seabed over the last five decades to reconstruct the Earth’s climatic history, pictured, all the way back to the time of the dinosaursNë studimin e tyre, Profesor Zachos dhe kolegët krijuan një ‘kurbë referimi klimatike’ të quajtur CENOGRID, e cila përshkruan ndryshimet globale të temperaturës në të kaluarën, aktualisht dhe përfshin parashikime të ndryshme për të ardhmen bazuar në nivelet e emetimeve.

CENOGRID ka zbuluar se ndryshueshmëria natyrore e klimës që ndodh si rezultat i ndryshimeve në orbitën e Tokës rreth diellit është shumë më e vogël se ngrohja e ardhshme e parashikuar si rezultat i emetimeve të gazeve serë.Shumica e tranzicioneve kryesore të klimës në 66 milion vitet e fundit, kur një goditje gjigante asteroidi vrau dinozaurët, janë shoqëruar me ndryshime në nivelet e gazeve serë.

Studimi i mëparshëm nga Prof Zachos përcaktoi se një periudhë e ngrohjes së shpejtë globale rreth 50 milion vjet më parë që çoi klimën në një gjendje të ngrohtë u shkaktua nga një çlirim masiv i karbonit në atmosferë.Në mënyrë të ngjashme, në Eocenin e vonë, ndërsa nivelet e dioksidit të karbonit në atmosferë ranë, fletët e akullit filluan të formoheshin në Antarktidë dhe klima kaloi në një gjendje ftohëse.

LAJME TË TJERA