Zyrtari i OBSH: Virusi do prekë racën njerëzore për shumë gjatë

 Zyrtari i OBSH: Virusi do prekë racën njerëzore për shumë gjatë

Një i dërguar i lartë i Organizatës Botërore të Shëndetit paralajmëroi të dielën se koronavirusi do të jetë një virus që do ta përndjekë racën njerëzore për një kohë mjaft të gjatë.

Në emisionin “Meet the Press” të NBC, i dërguari special i Organizatës Botërore të Shëndetit, Dr. David Nabarro, ofroi një mendim shqetësues i pyetur rreth asaj që përvojat e hemisferës jugore me viruset mund të na mësojnë për sezonin e Covid-19.

“Ne mendojmë se do të jetë një virus që do ta përndjekë racën njerëzore për një kohë mjaft të gjatë, derisa të gjithë mund të kemi një vaksinë që do të na mbrojë, si dhe se do të ketë shpërthime të vogla që do të shfaqen në mënyrë sporadike dhe ato do ta kapërcejnë mbrojtjen tonë”, tha ai.

Nabarro u pyet gjithashtu për kritikat e Donald Trump për OBSH dhe kërcënimin e tij këtë javë për të tërhequr fondet e SHBA nga organizmi ndërkombëtar i kujdesit shëndetësor:

“Organizata Botërore e Shëndetit në të vërtetë punon në emër të të gjitha qeverive në botë. Dhe funksionon brenda mandateve që i janë dhënë. Dhe, ne duhet të mbështetemi në informacionet që janë marrë nga qeveri të ndryshme. Kjo na lejon të përpunojmë ato që po ndodhin … por ne e dimë se do të ketë shumë gjëra që janë zbuluar që ndoshta nuk janë bërë, aq mirë sa ç’mund të ishin bërë. Dhe ne po parashikojmë që do të ketë shumë ekzaminime më pas.

Tani për tani, ne duhet të ecim përpara. Duhet të kemi bashkëpunimin më të mirë të mundshëm. Unë kam dëgjuar që po diskutohen me kreun e FDA disa nga sfidat, gjërat që ne jemi duke mësuar rreth këtij virusi gjatë gjithë kohës. Kjo është arsyeja pse ne kemi nevojë për një OBSH të fortë, një OBSH të besuar. Dhe shpresojmë që të gjithë udhëheqësit të vazhdojnë të punojnë me ne në atë mënyrë”, u shpreh ai.

Chuck Todd i “Meet the Press” e pyeti se duke pasur parasysh se “Shtetet e Bashkuara janë diku – afërsisht 15% deri 20% të buxhetit tuaj vjetor … sa shkatërruese do të ishte nëse Shtetet e Bashkuara tërhiqnin fondet e saj?”

“Epo, ju e dini, ne kemi të drejtë në mes të kësaj beteje masive epike. Çdo qenie e vetme njerëzore në botë është e prekur nga kjo. Bizneset janë vërtet në telashe. Komunitetet janë në ankth. Unë me të vërtetë shpresoj se të gjitha kombet nuk do të gjejnë asnjë arsye për të bërë kërcënime ose gjëra të tjera të tilla që do të dëmtojnë aftësinë tonë për të bashkuar të gjitha njohuritë më të mira që mund të gjejmë.

Dhe sigurisht që ne e duam partneritetin tonë me Shtetet e Bashkuara. Ne punojmë me shkencëtarë të Shteteve të Bashkuara prej vitesh … dhe do të ishte aq për të ardhur keq nëse diçka do të ndodhte që të zvogëlohej ai bashkëpunim.

Unë e di se Tedros [Adhanom Ghebreyesus], drejtori i përgjithshëm, ka pasur diskutime të drejtpërdrejta me presidentin e SHBA. Dhe ai me të vërtetë beson – i besoni atij kur dëgjon nga Presidenti që ka respekt për OBSH.

Dhe shpresojmë se kjo do të vazhdojë. Tani është kohë shumë e rëndësishme që të kesh ndonjë gjë që prish funksionimin e sistemit ndërkombëtar”, – përfundoi ai.

LAJME TË TJERA