Çfarë duhet të bëni nëse vëreni një kobër?

Tajlanda njihet si vend me plot gjarpërinj — më shumë se 200 lloje, duke përfshirë kobrat.

Kjo mund të jetë shqetësuese për disa njerëz, por ishte ideale për Prangmart Charoenwai si djalë në Tajlandën jugore.

Ai ishte i intriguar nga zvarranikët. Një herë ai kapi një gjarpër jo-helmues rreze dielli, duke e lënë të largohej ditë më vonë, kur nuk mundi ta ushqente siç duhet. Ai shikonte video në internet për të mësuar teknikat e kapjes së tyre, tha ai për CNN.

Ai e pa kobrën e tij të parë kur ishte rreth 15 ose 16 vjeç, shkruan CNN, transmeton Klankosova.tv.

“Ishte mjaft i madh,” tha Prangmart, tani 39 vjeç.

“Më vonë e pashë atë gjarpër duke pwrhapur mbulesën e tij. Qëndrova atje duke parë sjelljen e tij. Më kërcënoi, por ndjeva se nuk ishte e frikshme… Mendova se ishte e bukur”.

Magjepsja dhe besimi i tij u rritën, por fati i tij i mirë me kobrat nuk zgjati.

Në prill 2021, pronari i tregut doli në një mision në provincën Trang në Tajlandën jugore me grupin e tij të shpëtimit, i cili u përgjigjet detyrave rutinë të reagimit emergjent, duke përfshirë kapjen e gjarpërinjve.

Banorët në zonë thanë se ishin të shqetësuar për disa kobra mbretërore. Prangmart mbërriti në vend me rreth 15 anëtarë të ekipit.

Ata nuk gjetën asnjë kobër ditën e parë, por kjo ndryshoi të nesërmen,pasi pastruan disa hardhi tw mbipopulluara.

“Pashë një vrimë në një shkëmb të madh ku vura re bishtin e një gjarpri dhe dukej sikur po hynte në atë vrimë”, kujton Prangmart.

“Unë vrapova atje shpejt dhe më pas përdora një grep për t’u përpjekur ta largoja”.

Por gjarpri i shpëtoi pajisjes.

“Për shkak të pakujdesisë sime, duke qenë se kam një kohë të gjatë që punoj në këtë zonë, vendosa të përdor me dorën time të zhveshur për t’i rrëmbyer bishtin kobrës”.

Ai shtoi se kjo kapje impulsive doli të ishte një llogaritje e gabuar e madhe.

Çfarë duhet të bëni nëse vëreni një kobër

Ekspertët janë njëzëri: Lëreni të qetë gjarprin.

“Lëvizni qëllimisht dhe me qetësi larg gjarprit – duke mbajtur një sy në vendndodhjen e tij nëse është e mundur”, tha Grey. “Lëvizni në një zonë të hapur pa shkurre dhe gurë nëse është e mundur” nëse jeni jashtë.

“Mos u mundoni ta frenoni, ta kapni apo ta vrisni me fshesë apo lopatë apo ndonjë gjë tjetër”, theksoi ajo.

Brandehoff u pajtua. “Jepini hapësirën e saj. Ju jeni një grabitqar i madh gjitar për ta. Ata nuk duan t’ju angazhojnë”.

Whitaker tha se kafshimet “zakonisht nuk ndodhin nga goditja e një kobre në pozicionin kur është i mbuluar, por ndodh kur gjarpri stresohet duke u shkelur ose kapur gabimisht”.

Çfarë duhet të bëni nëse keni mundësi të merrni një kobër që tashmë është shumë afër dhe duket gati për ta goditur?

“Largohu shpejt”, tha Grey. “Koha e reagimit njerëzor është kaq e ngadaltë në krahasim me goditjen e tyre, kështu që mund të mos ketë shumë që mund të bëni — por zakonisht trajektorja e pickimit të kobrës është përpara dhe poshtë, dhe ata nuk janë në gjendje të ndryshojnë drejtimin në mes të goditjes, kështu që ndoshta një largimi i shpejtë anash nga gjarpri mund të jetë i dobishëm”.