iPhone, telefoni që revolucionarizoi tregun mbush 15 vjet

Pesëmbëdhjetë vjet më parë, Apple dhe i ndjeri Steve Jobs revolucionarizuan industrinë e smartfonëve. Ishte 29 qershor 2007, kur iPhone i parë doli në shitje.

Që atëherë, telefoni inteligjent ka evoluar kryesisht në një pajisje pa të cilën shumë përdorues sot nuk mund të funksionojnë dhe jetojnë.

Kur Jobs prezantoi për herë të parë iPhone më 9 janar 2007, ai pretendoi se kompania me bazë në Cupertino do të “rishpikte telefonin”. Ai e përshkroi iPhone si “iPod, telefon, komunikues celular në internet”. Nuk gaboi dhe as nuk e teproi kur theksoi se “këto nuk janë tre gjëra të ndara”.

Që kur debutoi për herë të parë, iPhone ka fituar shumë veçori të reja dhe është bërë shumë më i fuqishëm. Kjo u arrit kryesisht falë jo vetëm ndikimit të Jobs, por edhe faktit që iPhone i parë shiti më shumë se një milion kopje në vetëm 74 ditë.

Tani iPhone ka shumë më tepër funksione dhe është më i fuqishëm. Nuk është më vetëm një komunikues iPod, telefoni dhe interneti, por është kthyer në një pajisje që ka marrë shumë më tepër role. Tani, shumë e shohin atë si një sistem lojërash në dorë, një pajisje për konsumimin e përmbajtjes video, si dhe muzikën dhe shumë më tepër, raporton wsj.

Në një intervistë me Joan Stern të The Wall Street Journal, kreu i marketingut të Apple, Greg Josviak i bashkohet bashkë-krijuesit të iPhone, Tony Fadel në një histori për përparimin e smartfonit.

Në intervistën, pjesë e një dokumentari më të madh mbi evolucionin e iPhone, Josviak foli se si Samsung dhe prodhues të tjerë të telefonave inteligjentë Android kanë ndikuar në iPhone.

“Ata ishin irritues. Dhe ata ishin irritues sepse, siç e dini, ata vodhën teknologjinë tonë. Ata shfrytëzuan risitë që krijuam dhe bënë një kopje të keqe të tyre, dhe ata thjesht vendosën ato më të mëdha. Sigurisht që nuk ishim edhe ne të lumtur”, tha ai.

Sot, përdoruesit përdorin iPhone për pothuajse çdo pjesë të jetës së tyre. Ato mund të përdoren për të kontrolluar dritat dhe kamerat e sigurisë në shtëpitë e tyre. Këta iPhone i mbajnë ata në kontakt me miqtë dhe familjen, përmes bisedave zanore, si dhe bisedave me video dhe mesazheve me tekst.

iPhone është çelësi për të udhëtuar, për të bërë blerje dhe madje për të bërë gjëra të tilla si matja e dhomës, falë përparimit që ka bërë Apple. Është e vështirë të imagjinohet se sa shumë ka përparuar kjo pajisje që nga viti 2007, kur iPhone nuk kishte as një App Store.

Është gjithashtu emocionuese të mendosh se ku mund të na çojë iPhone në të ardhmen, u theksua gjatë ngjarjes që shënoi 15 vjetorin e fillimit të shitjes së iPhone-it të parë. /Telegrafi/