E diel, Shtator 24

Opinione

Shkruan Traditë Berisha: Ndikimi i teknologjisë në zhvillimin e fëmijëve

Shkruan Traditë Berisha: Ndikimi i teknologjisë në zhvillimin e fëmijëve

Opinione
Siç e dimë, teknologjia e ka bërë jetën tonë më të lehtë dhe më efikase. Ajo është bërë shumë e rëndësishme dhe gati e pazëvendësueshme për njeriun në botën e sotme moderne. Ashtu si në shumë vende të botës edhe në Kosovë përdorimi i telefonave ka pësuar një rritje dramatike gjatë viteve të fundit dhe vëmendja po shkon gjithnjë e më shumë drejt telefonave smart. Shkruan: Traditë Berisha Teknologjia është bërë e domosdoshme në çdo sferë të jetës dhe përdoruesit e saj janë të moshave të ndryshme. Mirëpo, përdoruesit që janë duke u shtuar në ritme shqetësuese janë fëmijët. Dhe kjo është bërë një problematikë për të gjithë prindërit, sepse pasojat e telefonave smart në zhvillimin e fëmijëve janë më të mëdha sesa dobitë e tyre. Por, përveç prindërve, kjo është bërë problematikë edhe për...
Rahovec Express: Pse asamblistët opozitarë në Rahovec nuk duhet ta lejojnë shkarkimin e Kafexhiut?

Rahovec Express: Pse asamblistët opozitarë në Rahovec nuk duhet ta lejojnë shkarkimin e Kafexhiut?

Opinione
Shkruan: Rahovec Express Zgjedhjet lokale të vitit 2021 e nxorën fitues kandidatin Smajl Latifi për të dytën herë radhazi dhe për të tretën herë në përgjithësi, por për dallim nga e kaluara partia fituese nuk ariti të fitoj shumicën në Kuvendin Komunal. Partitë opozitare, PDK, LDK dhe LVV u dakorduan që kryesuesi këtë radhë ti takoj atyre. Me datë 22 Dhjetor të vitit 2021 u konstitua kuvendi komunal për një mandat 4 vjeqar, ku si rrjedhojë Kryesues u zgjodhë Defrim Kafexhiu, anëtarë nga LVV, me votat e partive opozitare (PDK, LDK, LVV). Pas këtyre ngjarjeve kuvendi filloi punën, përgjatë 2 viteve qeverisje Kryetari i Komunës Smajl Latifi, ariti që në radhët e asamblesë të bëj 3 aderime nga partitë opozitare. Së pari Shqipe Kryeziu më pas Sinan Kryeziu nga LVV, dhe së fundmi Flor...
Shkruan Drizan Shala: Veriu po dëshmon që është problem politik e që po manifestohet në fushën e sigurisë

Shkruan Drizan Shala: Veriu po dëshmon që është problem politik e që po manifestohet në fushën e sigurisë

Opinione
Shkruan: Dritan Shala  Incidenti i fundit në veri ku si rezultat i mos bindjes se urdhërit nga ana zyrtareve policore që ishin në detyre në pike kontrolli afër urese se Bistrices ku si rezultat ka mbetur i plagosur një qytetar nga komuniteti serb. Por le ta trajtojm atmosferen e cila që nga 2021 fillojë të marr një kahje tejet të rrezikshme si pasoje edhe të veprimeve amatoreske nga niveli politik duke bere kalkulime të gabuara që në atë kohe dhe që na përcollen edhe në 2022 me potencial të lartë deri të përmasa të një konflikti të drejtpërdrejtë më gjitha strukturat e sigurisë se Serbis në veri, kriminale dhe atyre paramilitare të njohur më emrin Ëagner. Ku edhe për gjatë viti 2023 vazhduan sulmet ndaj zyrtareve tani të piketuar të njësive speciale duke i referuar sulmit të datës...
“Menaxhimi i stresit dhe ankthit akut përmes frymëmarrjes”

“Menaxhimi i stresit dhe ankthit akut përmes frymëmarrjes”

Opinione
Ne të gjithë marrin frymë. Shumicën e kohës ne e bëjmë atë pa menduar fare për të. Por ata që me vetëdije përqendrohen në çdo frymëmarrje dhe frymënxjerrje, mund të kenë përfitime mbresëlënëse shëndetësore, veçanërisht për ta reduktuar stresin dhe ankthin akut (Balban et al. (2023); Leggett, H. (2023); Cassella. C. (2023). Prof. Dr. Fadil Çitaku, PhD, MME (Unibe) Një studim i publikuar para ca javësh nga shkencëtarët e universitetit të Stanfordit, në SHBA (Balban et al., 2023) ku solli rezultate të mahnitëshme se gjatë një muaji, pesë minuta teknika të frymëmarrjes ditore ofruan përfitime më të mëdha në reduktimin e stresit dhe ankthit se sa meditimi për një kohë të ngjashme. Pra, në disa aspekte, pjesëmarrësit e caktuar në grupin e teknikës së frymëmarrjes rezultuan të kishin më ...
Interpretimi i ngjarjeve dhe deklaratave po dekurajon qytetarët që të kenë mendime pozitive për vendin

Interpretimi i ngjarjeve dhe deklaratave po dekurajon qytetarët që të kenë mendime pozitive për vendin

Opinione
Ne Kosovë, rajon dhe më gjerë në vendet ballkanike interpretimi i një procesi apo deklarate që rrjedh nga ndonjë ngjarje politike, sociale, sa do e vogël të jetë, vërehet qartë se komentohet që nga familja e deri në rangun më të lartë të shtetit, pa lënë anash mediat, që shpesh herë interpretohen publikisht nga individë jokompetent, të cilët marrin guximin dhe akuzojnë, shpeshherë edhe gënjejnë, dhe opinionin po e helmojnë  dhe mbushin me urrejtje e që realisht nuk do të duhej të ishte ashtu. Kritikat dhe trysnitë ndaj klasës politike që ata të jenë sa më produktiv në raport me qytetarët, duke përfshirë të gjithë që kanë influencë në rrafshin politik, do të ishte e natyrshme që të ketë takime publike, emisione enkas për qëllime të tilla në dobi të qytetarëve, vlerësime nga institucione...